Ventilatie

Ventilatie

Ventilatie StorkairIn een nieuwbouwwoning is een ventilatiesysteem een verplicht item geworden, vermits vanuit de overheid regels opgelegd worden naar E-peil toe.
Een ventilatiesysteem zal sterk bijdragen tot het behalen van het gewenste E-peil.

Voor een renovatieproject zijn de regels (voorlopig) minder streng, maar dit neemt niet weg dat een degelijke ventilatie een must is voor een zuiniger energieverbruik.
Contacteer MATHECO voor een gedetailleerde offerte.

De berekening en daaropvolgende installatie van een ventilatiesysteem behoort tot onze expertise.
Wij werken met producten van Vasco, Storck, Ventiline…….

» Offerte aanvraag ventilatie
 

Soorten ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem AVentilatiesysteem A
Natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer
Systeem A is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De verluchting gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters kan je zelf bepalen en zelfs volledig afsluiten. Om de lucht in de volledige woning te laten circuleren is het belangrijk voldoende doorvoeropeningen te voorzien onder de deuren of in de muren. Vervuilde lucht kan afgevoerd worden via een verticaal ventilatiekanaal in de badkamer of keuken (vochtige ruimtes).
 
 
Ventilatiesysteem BVentilatiesysteem B
Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer
Een natuurlijke toevoer van lucht is niet altijd vanzelfsprekend. Soms is er teveel omgevingslawaai, heb je kamers zonder ramen of zit je ingesloten in een appartementsgebouw. In dat geval kan je verse lucht mechanisch laten aanvoeren. Zo heb je een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht dat via een ventilator doorheen de woning wordt gestuwd. De afvoer van lucht en circulatiewijze gebeuren op dezelfde manier als bij systeem A.
 

Ventilatiesysteem CVentilatiesysteem C
Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer
Wanneer je de woning reeds grondig gerenoveerd hebt is het niet altijd mogelijk om lucht op een natuurlijke weg af te voeren. Dit kan het geval zijn wanneer je dak luchtdicht en goed geïsoleerd is afgewerkt. In dat geval kan je ervoor opteren om een mechanische luchtafvoer te plaatsen. Hierbij wordt de vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen in vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Bij het klassieke C-systeem zal de luchtaanzuiging continu gebeuren. Het C+ systeem is zelfregelend en ververst de lucht enkel indien nodig.

Ventilatiesysteem D Ventilatiesysteem D – balansventilatie
Mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer
Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht wordt met sensoren volledig bijgestuurd. Een leidingnet doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de 2 luchtstromen elkaar kruisen. Hierbij spreken we van een balansventilatie. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energievriendelijk. Nieuwe woningen worden bijna uitsluitend nog van dit systeem voorzien.

(bron: energiesparen.be)

Het C en D systeem zijn de meest courant gebruikte systemen.
Opgelet : Voor nieuwbouw zal vanaf 2014 enkel nog systeem D toegelaten zijn. Dit omdat enkel dit systeem het gevraagde E-peil zal kunnen behalen.

Wij bieden

  • Een totaalservice vanaf berekening tot en met de afstelling van de installatie
  • Kwalitatieve materialen van betrouwbare en gekende merken
  • Een verzorgde installatie met oog voor detail

 

Waarom Matheco

Matheco specialiseert zich al meer dan 15 jaar op vlak van milieuvriendelijke en energiezuinige ventilatieoplossingenn. Wij streven naar optimale en duurzame plaatsing van alle soorten ventilatie en ventilatiesystemen.

Meer weten? Vraag uw ventilatie offerte aan!

» Ventilatie offerte

Top