Zonneboilers

Zonneboilers & Zonneboiler installatie

Definitie van een zonneboiler

Met een zonneboiler kan u op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van gratis zonnewarmte.

Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zonnecollector gemonteerd. De zonnecollector kan zowel op een plat dak als op een hellend dak gemonteerd worden. Er zijn ook systemen die warm water leveren voor uw vloerverwarming.

Een zonneboiler levert U circa 50% van de tijd gratis warm water. Dit komt op jaarbasis ongeveer overeen met een waarde van +/- 300 euro energie voor een gemiddeld gezin.
Op dit ogenblik worden subsidies gegeven door de meeste lokale netbeheerders. Zodoende is de terugverdientijd een heel stuk korter.
Mogelijke merken zijn ACV, Viessmann, Vaillant…..

Toenemende populariteit

Door de zeer aantrekkelijke premies van de netbeheerder en de gemeenten zijn zonneboilers zeer populair. De zonneboiler dient wel geplaatst te worden door een erkend aannemer.

Deze premie bedraagt 550 euro per m² met een maximum 2750 euro en maximum 50% van de factuur. (Bron: www.vlaanderen.be)

» Offerte aanvraag zonneboiler
 

Werking

De werking van een zonneboiler is vrij eenvoudig. Neem bijvoorbeeld een tuinslang gevuld met water die een ganse dag in de zon ligt. Het water in deze tuinslang wordt zeer warm. Zonneboilers maken gebruik van hetzelfde principe. Het opgewarmde water aanwezig in de buizen wordt verpompt en de opgewekte warmte wordt in een geïsoleerd voorraadvat opgeslagen: de boiler. Dit gebeurt automatisch door een regeleenheid die een pomp activeert wanneer de temperatuur in de buizen hoger is dan in de boiler. Hierdoor wordt de zonnecollector door het koude water van de boiler gekoeld en wordt de boiler door het warme water van de zonnecollectoren verwarmd.

Zodra de zonnecollector en de boiler praktisch dezelfde temperatuur hebben, schakelt de regeleenheid de pomp uit. Deze werking zorgt voor een steeds beschikbare hoeveelheid warmte die dan kan gebruikt worden op het gewenste moment, ook al schijnt de zon op dat moment zwak of zelfs helemaal niet. Vooral in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan zo’n boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken. Er bestaan eveneens bepaalde systemen die ook een bijdrage leveren aan de ruimteverwarming.

Prijs & kosten van een installatie

Voor de prijs van een zonneboiler dient u toch rekening te houden met een budget van om en bij de 2.800 tot 4.000 EURO. Dit wel te verstaan na aftrek van premies van de netbeheerder en uw gemeente. Deze premies verschillen naargelang de inhoud van de zonneboiler en naargelang de gemeente waarin u woont. Hier informeert u best alvast zelf even naar.

Waarom Matheco?

Matheco heeft als erkend aannemer reeds vele jaren ervaring met de installatie van zonneboilers. Zo plaatsen we zonneboiler installaties in de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Vraag dus vandaag nog uw offerte aan voor een zonneboiler installatie.

» Offerte aanvraag zonneboiler installatie

Top